Европейската комисия понижи прогнозата си за растежа на България и вече

...
Европейската комисия понижи прогнозата си за растежа на България и вече
Коментари Харесай

ЕК очаква 6.3% инфлация в България при по-слаб растеж на икономиката

Европейската комисия понижи прогнозата си за растежа на България и към този момент чака по-висока инфлация през 2022 година В своята зимна икономическа прогноза, оповестена в четвъртък (10 февруари), ЕК предвижда напредък на българската икономика от 3.7% през тази година. За съпоставяне, през есента Комисията очакваше растежът на Брутният вътрешен продукт да е от 4.1 на 100.

За 2023 година упованията на Брюксел за българския напредък обаче се усъвършенстват. През есента на предходната година Европейска комисия предвижда 3.5% стопански напредък през 2023 година, а в този момент упованията й се покачват на 3.9 на 100.

Еврокомисията чака и по-сериозно ускоряване на инфлацията у нас по отношение на прогнозите си през предходната есен. Европейска комисия към този момент прогнозира 6.3% средногодишна инфлация в България през 2022 година, в съпоставяне с 2.9 на 100 при предходната й прогноза. Очакванията са през 2023 година покачването на цените да намалее до 3.9 %. В есенната си прогноза обаче Европейската комисия очакваше двойно по-ниска инфлация в България през идната година - 1.8 на 100.

" Инфлацията се форсира внезапно от септември 2021 година, движена от високите цени на горивата и газа и обвързваните с тях косвени резултати. За да предотврати по-нататъшно повишение на цените на електрическата енергия и парното за семействата, на 15 декември Народното събрание наложи мораториум върху измененията в цените на дребно до края на март 2022 година В момента се разискват спомагателни ограничения за ограничение на покачването на цените на силата за крайните консуматори. В бъдеще тази и идната година инфлацията ще се дефинира значително от мащаба на косвените резултати от високите цени на силата и решенията на националния регулатор по какъв начин да поправя цените на дребно по отношение на предстоящото развиване на цените на едро ", написа Европейска комисия в експозето си за страната ни. 

Според Еврокомисията като главен сюжет се планува контролираните цени на електрическата енергия да се усилят с 15% в средата на 2022 година и с 20% в средата на 2023 г.  Тези фактори се чака да допринесат за запазването на енергийната инфлация, което ще повиши до 6.3% и 3.9% общата инфлация надлежно през 2022 година и 2023 година Въпреки ускорената инфлация се предвижда, че икономическият напредък ще остане мощен от 3.7% през 2022 година и 3.9% през 2023 година, отбелязва още Европейска комисия.

" Както износът, по този начин и вътрешното търсене, също подтиквани от вложенията, финансирани от Плана за възстанояване, трябва да поддържат растежа. Прогнозата е, че разполагаемият приход ще нарасне в действително изражение макар по-високата инфлация. Независимо от това, по-високите цени на силата и храните ще подкопаят покупателната дарба на семействата с ниски приходи при липса на спомагателни обезщетения. Очаква се и енергоемкото произвеждане да бъде изправено пред провокации, с цел да остане конкурентоспособно ", обобщава Еврокомисията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР